Chia semena so izredno drobna a hranljiva semena, ki izvirajo iz Mehike. Cenjena so že tisočletja in so predstavljala pomemben del prehrane Majev, Aztekov in Indijancev.

Veljajo za enega najboljših virov omega-3 maščobnih kislin, ki prispevajo k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi. Imajo visoko vsebnost beljakovin, ki prispevajo k vzdrževanju in povečanju mišične mase ter k ohranjanju zdravih kosti. Če jih namočimo v tekočino, tvorijo gel, saj vsebujejo veliko prehranskih vlaknin.
Chia semena so bogat vir kalcija in fosforja. Kalcij prispeva k sproščanju energije pri presnovi in k normalnemu delovanju prebavnih encimov. Fosfor prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi in k ohranjanju zdravih zob.
Uporaba: Uživate jih lahko v kombinaciji z jogurtom, musliji, skuto, smoothiji. Pašejo tudi v solate ali kot gostilo za omake. Namočena chia semena delujejo tudi kot vezivo, zato se jih uporablja pri peki brez jajc. Pred uporabo jih je priporočljivo za 10 minut namočiti v vodo. Dnevno lahko zaužijete do 15g chia semen.
 Hranilne vrednosti: Visoka vsebnost prehranskih vlaknin, Visoka vsebnost beljakovin, Visoka vsebnost omega maščobnih kislin, Visoka vsebnost kalcija in Visoka vsebnost fosforja.

 

Moja izkušnja?
Prvič sem se srečala z chia semeni, zato sem pred uporabo malo raziskovala.

Med brskanjem sem prišla do zanimivih podatkov in sicer, da imajo chia semena na 100g:
– toliko omega 3 maščobnih kislin kot kilogram lososa,
– toliko kalcija kot pol litra mleka,
– toliko kalija kot dve banani,
– toliko magnezija kot dober kilogram mandljev,
– toliko železa kot 3/4 kg špinače in
– toliko vlaknin kot 350 g otrobov

Kakšne so njene lastnosti?

Pomoč pri izgubi telesne teže. Chia naj bi zmanjševala apetit ter ovirala absorbcijo energije iz hrane, hkrati pa pospeševal razgradnjo maščob.

  • Pomoč pri uravnajvanju prebave. Zaradi vsebnosti vlaknin Chia lahko pripomore k boljši prebavni funkciji.
  • Pomoč pri hidraciji in vrnitvi energije ob rekreaciji. V kolikor s chio in vodo ustvarimo gel ga lahko uporabljamo med športno aktivnostjo; za hidracijo in povrnitev mineralov.
  • Nadzor krvnega sladkorja. Chia naj bi po nekaterih raziskavah upočasnjevala pretvorbo ogljikovih hidratov v enostavne sladkorje ter tako vplivala na nivo sladkorja v krvi.
  • Podpora mišicam in drugim sistemom v telesu. Zaradi vsebnosti vseh esencialnih aminokislin, ki jih telo ne more proizvesti samo, je chia vsekakor ena izmed hran, s katero zadovoljimo potrebe po teh aminokislinah
  • Podpora srčno-žilnemu sistemu, uravnavanju ravni holesterola, sklepom in očem. Zaradi visoke vsebnosti omega 3 nenasičenih maščobnih kislin se jo lahko uporablja kot naravna alternativa prehranskim dodatkom z omega 3.

Zanimivi podatki in vsekakor semena, ki jih je vredno uživati 🙂 Kot sem že omenila sem se z njimi srečala prvič. Okus je zanimiv ne premočen, vsekakor pa meni ne znan 🙂

Uporabljam jo kot dodatek k jogurtu ali zjutraj kakšno žlico zmešano z sadjem pri zajtrku.

Chia semena z sadjem in skuto

Seveda v tako kratkem času težko povem kaj več o pozitivnih lastnostih, ki so jih semena pustila na meni. A glede na vsa dejstva, glede na vse prebrano so chia semena zares eno super živilo, za vse tiste, ki jim je mar za zdravje in se tudi sicer skušajo zdravo prehranjevati.

Chia semena z jogurtom

Vsekakor pa so semena uporabna tudi pri peki in pripravi raznih sladic (recimo Chia Puding). Pa ti poznaš chia semena?

Priporočam 🙂

Naročiš jih lahko tukaj:
http://www.nutrisslim.com/superhrana/hujsanje/i_217_bio-chia-semena-250-g

ali jih poiščeš na njihovi facebook strani, kjer ti bodo zelo radi pomagali z nasveti:
Nutrisslim

Share: