Zdrave čokolade, a to sploh obstaja? Hm, še vedno sem mnenja, da ne. Iz portala  Moja čokolada, me bodo skušali prepričati v nasprotno. Vsaj tako se rekli, ko so mi obljubili, da bodo mi poslali dve čokoladi. Obljubili so, da sta dobri, obljubili so da sta zdravi. Želeli so le iskreno mnenje. Moje mnenje.

In dobila sem dve čokoladi.

  • BELA ČOKOLADA Z ALGAMI IN ČRNO MORSKO SOLJO IN SLADILOM

Vsekakor najbolj nenavadna čokolada, kar sem jo kadarkoli jedla. Čokolada je ponavadi rjava, črna, bela…tale je zelena. No alge verjetno naredijo svoje. Po okusu je podobna beli čokoladi, ampak alge in predvsem sol naredijo svoj okus. Po stukturi so vidne sledi alg – večji in manjši koščki, in na predelih kjer so ti zeleni koščki večji je vse skupaj precej slano, a na srečo je teh delov malo. Nadvse zanimiv okus – meni iskreno ne preveč všečen, a najbrž zaradi nenavadnega še ne poznanega okusa. Verjetno bi se je po določenem času navadila. Ljudje pač težko stopimo na hitro iz svojih okvirjev. Vsekakor pa lahko rečem, da daleč najbolj zanimiva čokolada kar sem jo kadarkoli jedla 🙂

Zakaj je ta čokolada bolj zdrava od drugih? Na prvi pogled nič posebnega. Kalorijska vrednost približno enaka kot pri ostalih, prav tako vsebnost “sladkorja” precej visoka. A vse to je le na prvi pogled. V kolikor dobro pogledamo – so ogljikovi hitrati razdeljeni na sladkor in poliole. Sladkorja ja precej manj kot poliolov. Kaj so polioli? To vam razložim ob koncu…. 🙂

  • TEMNA ČOKOLADA Z BANANO IN SLADILOM

Druga čokolada je bolj običajna. Temna z banano. Meni bolj znan okus. Okusim temno čokolado in banano. Tudi okus čokolade je kar pristen in nikakor ne tisti sladkobni, kot sem ga sama navajena pri klasičnih čokoladah. Všeč mi. Zelo všeč.


In ponovno pogled na sestavo. Veliko OH – ponovno mala vrednost sladkorja in visoka poliolov.

Torej sestava obeh:


Torej kaj so skrivnostni POLIOLI?

Polioli so alkoholni sladkorji. A brez skrbi po njih ne boste “pijani”. Hi hi. Gre za ogljikove hidrate, ki jih drugače najdemo tudi v zelenjavi ter sadju. Nekateri jih zamenjujejo za klasična sladila, kar pa zagotovo niso.

Polioli namreč imajo energijsko vrednost, vendar pa imajo nizki glikemični ideks. Iz tega lahko ugotovimo, da so seveda veliko boljši kot klasični sladkorji. Ampak pozor – imajo energijsko vrednost, zato v kolikor omejujete kalorije ali ogljikove hitrate pri dieti PREVIDNO Z NJIMI 🙂

Cena: za zeleno boste odšteli 1,69 Eur, za temno pa 1,49 Eur.

ZAKLJUČEK:

Vsekakor zanimive in predvsem bolj zdrave čokolade od tistih klasičnih. Vredne vašega preizkusa. 🙂

Najdeš jih na: www.mojacokolada.si

http://www.mojacokolada.si/cokolade-brez-sladkorja-torras/1805-torras-cokolada-brez-sladkorja-temna-cokolada-z-banano.html

http://www.mojacokolada.si/cokolade-brez-sladkorja-torras/1804-torras-cokolada-brez-sladkorja-bela-cokolada-z-morskimi-algami-in-crno-morsko-soljo.html

ali na FB: Moja Čokolada

Share: