Poletje je čas, ko posegamo po bolj lahki hrani. Osvežitev iščem v vsem. Tudi v hrani. Moja najljubša poletna jed je že nekaj let ena sama – lahka in osvežilna. Kako bi jo poimenovala? Težko najdem pravo ime, ker ga pravzaprav nimam. Je pa recept, ki sem ga povzela po svoji babici. Babičina osvežitev? Morda pa bo to pravo ime 🙂 

Torej – kaj potrebujemo? 

👉Kumare 

👉Kuhan krompir

👉Jogurt in kislo smetano 

👉Čebulo in česen 

👉Mleto rdečo papriko, poper, sol, kumino, kis, bučno olje


Uporabila sem domače kumare, krompir, čebulo in česen. Tako je jed še bolj zdrava in pristnega okusa. 


Postopek priprave:

Kumarice naribamo in posolimo z večjo količino soli, ter pustimo stati vsaj pol ure, da spustijo tekočino. Nato jih dobro odcedimo oziroma kar ožamemo. Dodamo narezan kuhan krompir, sesekljano čebulo in česen ter večji jogurt in smetano. Količine prilagajamo po občutku. 

Dodamo vse začimbe (z soljo previdno saj so bile že kumare soljene) Tudi kisa dodamo le za vzorec. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo stati v hladilniku. 


Jed se seveda lahko postreže brez ohlajanja, kasneje pa jo lahko hranimo v hladilniku, saj je tako še bolj osvežilna. Jed je lahko samostojna, ali pa kot priloga. 

Sama jo sicer zmeraj pripravim kot samostojno jed, zraven pa lahko postrežete kruh. 

Dober tek! 

Share: