Koža je največji organ našega telesa. Po funkciji je najbolj vsestranski organ. Služi za razmejitev telesa od okolice, kot ščit pred vplivi okolja, sredstvo sporazumevanja, regulacija temperature telesa, izmenjava snovi z okoljem, zaznavanje dotika, temperature, sintezo vitamina D …
Ponekod je debelejša, drugod pa zelo tanka. Barva kože je odvisna od prekrvavitve, količine pigmenta in debeline. 
Poznamo različne tipe kože – na katere pa vplivajo geni, dednost, hormoni, starost ter seveda naša nega in skrb za kožo ter seveda naš način življenja. 
Koža je lahko normalna, mešana, suha ali mastna. Nekateri imajo posebaj občutljivo kožo. 
Kako negovati svojo kožo glede na posamezni tip kože?
V bistvu katerikoli tip kože potrebuje vlago. Nekateri več drugi manj, ampak vlažilne sestavine so tiste, ki kožo ohranjajo napeto, mehko in preprečujejo izhlapevanje vlage iz kože.

Katere so vlažilne sestavine? 
Poznamo: 
1. Humektanti (povlečejo zaloge vode iz globjih plasti kože, jo napnejo – gubice so manj vidne.
SESTAVINE:  propilenglikol, glicerol, sorbitol, panthenol, aminokisline, urea (nad 2%), natrijev laktat, kolagen, elastin, alantoin, AHA kisline, hialuronska kislina.

2. Okluzivi na koži naredijo plast, ki preprečuje izhlapevanje vode. (Pomembne predvsem pozimi) 

SESTAVINE: vazelin, lanolin, mineralno olje, silikoni, Caprylic/capric triglyceride, Squalane.

3. Emolienti: kožo mehčajo, delujejo zaščitno in preprečujejo izsušitev kože. Delujejo tako, da zapolnijo mesta na koži, kjer so drobne luskice.

SESTAVINE: razna rastlinska olja, mineralno olje, ceramidi, proteini.
Upam, da vam bo s pomočjo zgornjih sestavin lažje najti dobre in vlažilne proizvode, ki to dejansko so. Morda še samo nasvet: vse te sestavine morajo biti pri proizvodu precej visoko – vsaj med prvimi 10. Vse ostalo je namreč v proizvodih v tako majhnih deležih, da na kožo nimajo bistvenega vpliva.
Spremljaj me še naprej – kmalu se posvetim negi posameznega tipa kože 😉❤️
Uživaj v poletju ❤️ 😘 Ter hvala, da me spremljaš
Share: