Smo sredi sezone prehladnih in viroznih obolenj, naša prehrana je velikokrat ključnega pomena za našo odpornost, da ne zbolimo oziroma, da če zbolimo bolezen hitreje premagamo. Mandarine – so sezonsko sadje pozne jeseni in zgodnje zime. Sadež oranžne barve, rahlo kisel, brez koščic. Da, to so prave mandarine vsaj zame. So izjemna zakladnica vitaminov in mineralov. So izjemno koristne posebaj pri raznih virozah, in vsaj meni, tako zelo dobre 😀
Kaj vsebujejo mandarine?

Vitamin A, B in C 1, betakaroten. Imajo precej kalcija, kalija in železa. Na 100g vsebujejo: M: 3 g, OH: 10,9 g, B: 0,8 g, Kalorije: 44. Po sestavi so zelo podobne pomarančam.

Pri katerih težavah so lahko kotistne? Pljučnica, bronhitis, astma, visok krvni tlak, debelost, revma, kožne bolezni. Koristne pa so tudi pri hujšanju.

Zakaj so dobre? 

So močan antioksidant zato skrbijo za lepo in napeto kožo, imajo antiseptični učinek, preprečujejo rakasta obolenja, znižujejo vročino, pomagajo pri zdravem delovanju ledvic. Ugodno vplivajo tudi na naš vid.


ZANIMIVOSTI

✔️Ste vedeli, da lahko olupke mandarine posušimo, zmeljemo v prah in jih nato potresemo po kosmičih, rižu in podobno. Delujejo zelo blagodejno in zdravilno. Seveda moramo zato uporabiti bio mandarine.

✔️Hranilne snovi se ohranijo zelo dolgo, ne glede na transport.

✔️Zelo koristne pri prehladih in virusnih obolenjih – dokazano hitrejše okrevanje 😊

✔️Iz eteričnega olja mandarine pripravimo sproščujočo kopel, pomaga tudi proti nespečnosti in je izjemno dobro za nego kože.

KAKO POMAGAJO PRI HUJŠANJU?

Pektin, ki ga vsebujejo precej, pomaga ozr preprečuje nalaganje slabega holesterola na žilne stene. Voda in vlaknine – obojnega vsebujejo precej, pomagajo pri tem, da ostanemo siti dalj časa. Vlaknine seveda poskrbijo tudi za boljšo prebravo, ki je marsikdaj ključnega pomena.

Tako majhen sadež, tako veliko koristnih snovi. Pa vi, jih imate radi?

Share: