Jogurti so vsekakor eno izmed zelo priljubljenih živil. Uporabni so tako za malico, kot za obrok. So praktični, vzamemo jih lahko s seboj, gredo v toribico, šolsko torbo in pravzaprav super malica za povsod. Ampak kako izbrati najboljšega zase? Sadni jogurti ali navadni jogurti? 

Je res sadni jogurt vreden imena jogurt kot malica? Hja jaz bi mu rekla bolj sladica. Zakaj ? Beri naprej 🙂 

Je res boljše manj mastno? Je res tisti 3.2 bav bav? 🙂 Ne ni….zakaj? Beri naprej 🙂 

V test sem vzela dva navadna in dva sadna jogurta. Pa poglejmo:

1. Jogurt z 3.2 maščobe 

2. Jogurt z 0,9 maščobe

3. Sadni jogurt jagoda

4. Sadni mousse jagoda 

Vzela bom primerjavo podatkov o ogljikovih hidratih in posledično sladkorjih. Podatki so na 100 g živila. 

NAVADNI JOGURT 

– 3.2 maščobe = 2,1g OH (2,1g sladkorja) 

– 0,9 maščobe = 4,6 OH (4,6 g sladkorja)

Kaj ugotovimo? Odvzema se maščoba. Dodaja se sladkor oziroma ogljikovi hidrati. In vsekakor so ogljikovi hitrati ozr sladkor za nas bolj škodljiva sestavina. Torej – v primeru navadnega jogurta je vsekakor boljša izbira tisti z več maščobami – vendar opozarjam, da se tudi ti med seboj razlikujejo. Ob nakupu (če pazite na vnos Ogljikovih hidratov) zmeraj preverite vsebnost ogljikovih hidratov in ne maščobe, kot to radi počnemo. 


SADNI JOGURT 

vsi jih imajo radi – še posebaj otroci, ste se kdaj vprašali zakaj? 

Poglejmo sestavo 

– Jagodni mousse = 18g OH (od tega 16g sladkor)

– Jagodni jogurt = 14g OH (od tega 13g sladkor)

Kaj ugotovimo? Da je sadni jogurt – preprosto povedano nezdrava sladica, ki vsebuje 3x več ogljikovih hidratov oziroma sladkorja kot navadni jogurt. 

In še za primerjavo. Tako popularni so tekoči sadni jogurti. Količina tega jogurta je ponavadi 500 ml. In če pomnožimo 13g sladkorja z 5 = 65 g sladkorja

Kaj to pomeni? Da z enim 500 ml sadnim jogurtom zaužijemo 65 g sladkorja – kar ustreza šestim velikim žlicam sladkorja oziroma 13 vrečkam tistega mini sladkorja – ki ga dobite ob kavi 🙂 Za zamislit a ne? Še mislite, da je sadni jogurt najboljša izbira? 

Moj predlog? Izberite navaden jogurt v katerega sami vmešajte kos sadja ali pa pojejte jogurt in jabolko 🙂 Vsekakor vam bo vaše telo veliko bolj hvaležno 🙂 

Kaj pa izbirate vi? 🙂 

Razmisli in izberi…dobro zate in tvoje telo <3 

Share: