Tokrat gostujoča objava inštruktorice Larise Fišer. Razgibajmo se, njen slogan in njena spletna stran, licencirana inštruktorice različnih športnih vadb. Inštruktorica z znanjem športne medicine in bogatimi izkušnjami vodenja vadb ki z veseljem deli svoje znanje. Inštruktoruca z srcem na pravem mestu, inštruktoruca ki ji ni vseeno kako se njeni vadeči počutijo na vadbah in, ki vedno prisluhne njihovim težavam. 

Larisa mi je poslala v pregled članek, ki ga danes objavljam. In zasrbeli so me prsti, da sem dodala še nekaj svojih izkušenj. Izjemno pommebna tema o kateri se premalo govori, tabu tema o kateri marsikdo ne upa govoriti in težava marsikatere ženske….in ja zame se je vse začelo z bolečinami v križu….velikokrat sem slišala med vadbo….kaj? No sledi pisanju….
MIŠICE MEDENIČNEGA DNA.

Koliko krat smo že slišali stiskaj mišice medeničnega dna, delaj keglove vaje itd…

Kolikokrat na vadbi slišimo stiskaj trebušne mišice, stisni križ ob tla…? 

Pa vendar koliko vas ve kaj delate? Oziroma kaj morate narediti? Verjetno zelo malo! 

Veliko premalo inštruktorjev dejansko ne pojasni ali ne zna pojasniti kaj sploh narediti oziroma kaj so posledice, če tega ne počnemo.

Kaj so mišice medeničnega dna?

Torej mišice medeničnega dna so plošča kjer počivajo medenični in trebušni organi. Prav tako pripomorejo k stabilnosti hrbtenice in medeničnega obroča.

Z lahkoto vemo kako stisnemo m. triceps brachii ali podobne mišice, ki jih vidimo. Kaj pa mišice medeničnega dna? To so mišice v naši medenici, jih ne vidimo. Torej kako stiskat? Stisnemo okoli medeničnih odprtin in dvignemo navznoter oziroma gor. Po domače povedano stisnemo tako, kot da bi želeli zadržati urin in vetrove hkrati.

Koliko krat pa moramo krepiti mišice medeničnega dna?

-DOLGI POČASNI STISKI 8-12 počasnih maksimalnih stiskov in zadržimo 8-10 sekund. Takšna krepitev nam pomaga za vsakodnevne napore, hojo, ko sedimo.. to nam omogoča, da mišice držijo organe.

– KRATKI STISKI- maksimalno stisnemo in popustimo. Sledi 5 takšnih stiskov, nato pavza in ponovimo 3-5x. Ti stiski nam pomagajo da nam ne uhaja urin pri kihanju, skakanju ali kašljanju..

Kakšne pa so sploh posledice, če mišice popustijo?

-bolečine v križu (išias in podobno, udi bolečine v kolkih kot posledica) 

-urinska inkotinenca

-fekalna inkotinenca

-frustracije

-slaba samo podoba

-kronične bolečine

-spolna disfunkcija

In zdrs organov male medenice.

V google vpiši prolaps male medenice in si poglej slike, ne niso lepe.

Če se dotaknemo bolečin v križu – verjetno jih ima marsikdo. Zdravnik reče išias (“vsekalo” vas je v križu) počivajte! Napaka! Krepiti je potrebno prave mišice in se pametno gibati! Mišice medeničnega dna so tiste, ki morajo držati naš križ, če ga ne, pade vsa funkcija na križ in tako nastanejo bolečine (dodatno še stoječe ali sedeče delo).

In zadnje a ne najmanj pomembno – tudi pri skakanju potrebno stiskati te mišice, tudi pri vseh vadbah kjer se pleše, skače in tako dalje. A vam je kdaj kdo pri zumbi rekel stiskaj mišice? Ne ni 🙂 Torej…preizkus: stisni mišice medeničnega dna in poskoči. In nato poskoči brez tega. Zagotovo čutiš razliko. Res je, če so mišice močne zaenkrat še same opravljajo svojo funkcijo. Ampak vsako skupino mišic je treba krepit. Glede na to kaj nam povzročijo oslabljene mišice medeničnega dna, ne smemo pozabit krepit tudi teh..

Torej – vadi pametno, krepi prave mišice ( mišice medeničnega dna pri ženskah igrajo zelo veliko vlogo) in predvsem poslušaj svoje telo.

Mišice medeničnega dna so sicer nevidne – a verjemi veliko bolj pomembne kot six-pack na trebuhu 😉

Hvala Nincy’s Sparkling Space, da sem lahko v članek vključila še tvoje nasvete in izkušnjo.

Če imaš kakšno vprašanje lahko pišeš larisa.vadba@gmail.com ali vprašaš pred ali po njeni uri 🙂

Share: