Ko se prične tisti čas..pravijo/mo mu adventni čas. Čas praznikov. Čas druženja z najbližjimi. Čas obdarovanj. Čas kupovanja. Čas zapravljanja. Čas…hm, ki smo ga za moje pojme čisto napačno dojeli, ali pa ga vedno bolj dojemamo napačno.
Začne se…po novem z black friday? Kakšen praznik? Naš praznik? Nevem včasih se vprašam kje živimo. A smo res že čisto “poamekarizirani”? In da ne govorimo o vseh spletnih medijih, ki so polni objav, popustov black friday že cel vikend. In če malo vklopiš svoj razum vidiš, da je v bistvu vse skupaj le zelo dober marketinški načrt. Kupi, potrebuješ, plačaj….

In potem obstaneš sredi trgovine, ko vidiš kako ljudje nakupujejo, imajo polne roke nesmislenih stvari, ta svečka, to zelenje, ta okrasek, ta smreka – ker ni dobro od lani. Potrebujemo darila – to in ono in kaj komu, nekateri najemajo kredit za božična darila…ker je to moderno, da je pod smreko en kup daril, ki jih pa velika večina potem postavi v prvi kot. 

Ste se kdaj vprašali, zakaj že sredi seprembra srečate v trgovini okraske?

Kaj želim povedati? Da prazniki, ki prihajajo niso samo darila, obdarovanje, kaj kdo komu da v materialnem smislu, koliko kdo kupi, koliko kdo zapravi…vsaj zame ne. 
Danes prižgemo prvo svečko. In morda se skušajmo ob tem malo zamisliti. Razmisliti. Kaj je bistvo praznikov? Da smo skupaj, da se imamo radi, da se družimo, da pomagamo tistim, ki jim ne gre tako lepo kot nam in predvsem čas, ko se moramo Resnično USTAVITI – in morda vsaj ta čas ne videti vsega skozi denar. 

Naj bo to čas topline, lepih besed, lepih pogledov in dobrih src. Čas “stvari”, ki jih noben denar ne more kupiti. Zmoremo? ❤️

Bistvo praznikov ni samo odpiranje daril, ampak odpiranje naših src. 

  

Share: