Vsi poznamo občutek. Pridno telovadimo, treniramo. Držimo se svojega plana. Smo aktivni. In sredi pridnosti, napredovanja, največje motivacije – zbolimo. Sploh sedaj v hladnejših mesecih to ni ravno redkost. Kaj storiti? Nadaljevati ali počivati? 
Vprašanje s katerim se je srečal zagotovo že marsikdo. Torej kaj narediti? 

Najprej je potrebno ločiti za kakšno bolezen gre. 

V kolikor imamo povišano temperaturo, občutimo slabost ali celo bruhamo in podobno, je vsekakor odgovor le eden – PRIVOŠČITE TELESU POČITEK. Nujno in brez slabe vesti, saj si boste v nasprotnem primeru svoje okrevanje le podaljšali ali stanje še poslabšali. 

V kolikor pa gre za prehlad – nahod, smrkamo in podobno, pa moramo poslušati svoje telo. V kolikor nam telo samo kaže znake – da želi počivati mu to moramo dati. Sploh v kolikor smo brez moči in na splošno slabega počutja. 
Če ni tako hudo, pa lahko vadimo – treniramo naprej, vendar seveda ne na polno in predvsem previdno. 

Telesna vadba med boleznijo, naj bo lažje oblike. Se pravi – pulz dvignemo le malo, nikakor pa ne tako, da telo na “polno” obremenimo. 


Zakaj? Telo se med boleznijo ( pa naj bo to navadni prehlad ali gripa) bori. Naš imunski sistem se bori. Z vadbo v telesu povzročamo določen stres. Kar pa ko smo zdravi seveda ni slabo. Temu stresu se zdravo telo podredi, ga sprejme in s tem se krepimo in postajamo boljši.

Ko smo bolni, pa telo vse aktivnosti usmeri v borbo z bacili, virusi in vsem ostalim. Imunski sistem ima skratka dovolj dela s tem. In v bistvu ni pametno, da mu z zelo naporno vadbo “delamo delo še mi”. Vsekakor bo telo skušalo opraviti delo na dveh koncih, a bo trajalo dalj časa. Kar pomeni, da bo tudi naše okrevanje trajalo dlje. Zato slišimo velikokrat – med boleznijo počivajte. 


Torej – če bolezen ni (pre)huda, AKTIVNOST DA, vendar zmerno in pametno, v tem času izkoristimo čas zalažje vadbe, treninge, ki jim morda oziroma velikokrat posvečamo premalo pozornosti. V mislih imam predvsem pilates in podobne vadbe. Tudi te so za vsakega človeka – NUJNO potrebne. 

In tudi tukaj pridemo do zaključka – POSLUŠAJTE SVOJE TELO!

Share: