Praznični čas. Čas za peko keksov, peciva…čas ko se pač vse ustavi. Morda se večkrat pregrešimo. Sama veliko eksperimentiram predvsem z iskanjem receptov, ki jih potem priredim v bolj zdravo različico. Ampak praznični keksi – tukaj ne eksperimentiram. Nikoli. Nikdar. Dolgo sem iskala popolni recept za kekse – osnovne….in ga našla 🙂 Eden in edini recept po katerem pečem kekse že nekaj let 🙂 

Osnovni recept za kekse, ki jih lahko naredimo poljubnih oblik, naredimo iz njih linške oči, jih okrasimo…še in še. In objubim, da bo uspel 🙂 In keksi bodo zelooo mehki in božansko dobri. Recept je enostaven, priprava ni težka – loti se jih lahko VSAK. 

SESTAVINE

1 kg Ostre moke 

500 g Sladkorja v prahu 

1 Pecilni prašek 

2 Vanilijeva sladkorja 

6 Rumenjakov 

1,5 dcl Kisle Smetane 

450 g Masla 


POSTOPEK

V mešalniku zmešamo najprej sladkor in moko, ki jima dodamo vanili in pecilni prašek. Dodamo maslo (ki mora biti zmehčano – najbolje, da ga kakšno uro ali dve pred tem vzamemo iz hladilnika). Na koncu dodamo rumenjake in smetano. Vse skupaj dobro pregnetemo – seveda najbolje v mešalniku. Testo zavijemo v folijo, ter ga postavimo v hladilnik – vsaj za 2 uri, še bolje čez noč. Testo bo nekoliko bolj mehko, a brez skrbi v hladilniku se bo strdilo. 

Testo razvaljamo na približno pol centimetra debelo. Poljubno oblikujemo. 

Pečemo na 180 stopinj/ približno 8 minut! 

Če želite, da keksi ostanejo mehki tudi ko se ohladijo, jih morate vzeti iz pečice preden postanejo rjavkasti. 


Recept oziroma sestavine zadoščajo za okrog 100 keksov 🙂 Če želiš manj – maso seveda prepolovi 🙂 Ampak so zelo obstojni in dobri tako, da jih ni nikoli preveč 🙂

Kekse lahko uporabiš za linške oči ali navadne, ki jih okrasiš po želji 🙂 

Preizkusi. Poročaj. Ne bo ti žal 🙂 

Share: