
Rižev narastek je zelo znana jed, ki smo jo jedli že kot otroci. Najbrž je zelo malo takšnih, ki ga ne marajo. Osebno ga imam zelooo rada, vendar sem se ga izogibala predvsem zaradi vsebnosti sladkorja. Sedaj nadomestim sladkor z sladilom in je problem rešen. Kako ga pripravim?
Sledi receptu!
Potrebujemo:
- Kuhan Riž
- Sladilo (Sugar Sweet naravno sladilo brez kalorij)
- Naribana jabolka
- Skuta
- Kisla Smetana
- Jajce (ločimo rumenjake in beljake)
- Cimet
Postopek:
Riž skuhamo in odcedimo. Prilijemo mu nekaj mleka, dodamo sladilo in pustimo stati. Medtem naredimo drugo maso.
Naribamo jabolka, dodamo nekaj žlic skute, dodamo sladilo, rumenjak, cimet in žlico skute ter dobro premešamo. Posebaj naredimo iz beljakov sneg. Del snega primešamo rižu, en del pa drugi masi.
Poljuben peka namastimo. (lahko uporabite margarino ali bolj zdravo kokosovo olje)
Na dno pekača razporedimo nekaj riž. Preostali riž vmešamo kar v drugo maso, ki jo prelijemo preko plasti riža.
Pečemo približno 30-35 minut na 180stopinj. Ko dobi zlato rjavo skorjico je pečeno 🙂
Dober tek 🙂